På Veflingstad gård i Stange er det bygget en tomannsbolig, der de to boligene har hver sin utradisjonelle ovn, sett med norske øyne. I den sydlige leiligheten er det en hypokaustenovn, mens det i den nordlige leiligheten er en masseovn. De to ovnstypene er nesten ukjente i Norge, men de er meget brukte i henholdsvis Tyskland og Finland. Ovnene er en del av et eksperimentbyggingsprosjekt som har fått støtte fra Husbanken.

Boligene, hver på ca. 100m2, er svært godt isolerte med 45 cm tykke halmvegger, pusset på begge sider. De to vedfyrte ovnene er plassert sentralt i hver sin leilighet og er leilighetenes eneste oppvarmingskilde. (les mer om ovner og fyringsprinsipper under Gaia’s temasider)


 

Masseovn

En kombinert masseovn/bakerovn/komfyr oppvarmer den nordre boligen. Ovnssystemet er murt av tegl (dels avfallstegl) i flere farger. Den tunge teglmassen, som er grunnen til navnet masseovn, varmes opp i en effektiv dobbelt forbrenningsprosess. Forbrenningen er så effektiv at røyken kan sendes rundt, først ut i ovnens ekstra røykkanaler, kanaler i den dobbelte veggen og til sist gjennom sittebenken før den går til pipen. I ovnens sekundære røykkammer kan varmen brukes til å bake brød, etter at forbrenningsprosessen er ferdig. Denne prosessen varer ca. en time en gang om dagen, og gir tilstrekkelig varme til hele leiligheten gjennom hele dagen. Vedkomfyren på kjøkkenet er koplet til samme system.

 masseovnmasseovnbenkmassovnbenkframework


 

Hypokaustenovn


Hypokaustenovnen har et ildsted kombinert med et kanalsystem i en dobbelt vegg, sentralt plassert mellom kjøkken, spiseplass og stue, der ovnen danner skilleveggen. En del av ovnen griper gjennom veggen ut i hallen. Ovnen blir på den måten er en slags varmevegg som oppvarmer hele leiligheten og felles hall, - med bare en effektiv daglig fyring. Fra ildstedet går røyken til en varmeveksler, der varmen overføres til et lukket kanalsystem, mens røyken går til pipen. Varmen ledes ved hjelp av termiske prinsipper rundt i det lukkede systemet, i veggen mellom kjøkken og stue, opp til badet, ut i hallen og til sist inn i benken på stuen, før den går tilbake til utgangsstedet, for igjen å bli varmet opp og ført videre rundt. Hele ovnen, her oppført med keramiske fliser, varmes opp og avgir i løpet av dagen en svært behagelig varme til sin omgivelse. At den i tillegg er en flott ovn, som gir sitteplass og avslapningsmulighet for mennesker og dyr, er da heller ingen ulempe.

ferdig ovnhall hypokaustenhypokausten fra spiseplhypokausten fra stuen

Boliger

 • Bærum

  Bærum

  2 eneboliger på samme tomt, 1985
 • Strømmen

  Strømmen

  Oslo, 1987
 • Hosle

  Hosle

  Bolig med fleksibel planløsning, mulighet for flere hybler. Sudt hus med naturlig ventilasjon. Godt isolert og diffusjonsåpen konstruksjon. Halvklimatisert drivhus
 • 1

Halmhus

 • 1

Ombygging av boliger

 • Ombygging av enebolig til tomannsbolig, Smestad, Oslo

  Ombygging av enebolig til tomannsbolig, Smestad, Oslo

 • Bolig og tannlegepraksis, Tofte

  Bolig og tannlegepraksis, Tofte

 • 1

Leiligheter

 • 1

Ovner og peiser

 • 1